Basiscursus Appreciative Inquiry​

Maak kennis met een vernieuwende manier van veranderen.

 In deze cursus maak je op een praktische manier kennis met appreciative inquiry, zodat je er direct profijt van hebt in jouw werkpraktijk. We gaan samen kijken hoe je van problemen ambities maakt en hoe je mensen het beste kunt betrekken bij verandering en ontwikkeling. Ook behandelen we hoe jij je kunt ontwikkelen in het mogelijk maken van veranderprocessen, op een waarderende manier. Hieronder lees je meer over hoe de basiscursus Appreciative Inquiry in elkaar zit.

Over de cursus

Wanneer je met appreciative inquiry wilt gaan werken, is het belangrijk om te weten wat deze aanpak precies inhoudt. Daarom maak je eerst kennis met de ziens- en werkwijze van waarderend onderzoeken. Daarna gaan we in op het belang van waarderen bij verandering. Ook behandelen we hoe je waarderende vragen kunt stellen in je dagelijkse gesprekken met anderen. En op basis van jouw persoonlijke praktijkervaringen gaan we kijken hoe je een eenvoudig procesontwerp maakt voor het in gang zetten van een veranderingsproces.

Cursusdata

*Afhankelijk van coronamaatregelen

Resultaat

In deze cursus raak je meer en meer bekend met appreciative inquiry, ofwel waarderend onderzoeken. Ook leer je om het toe te passen in jouw werkpraktijk. Na deze basiscursus: 

Waarom en voor wie?

Ben je adviseur, manager, coach of facilitator en wil je op een betrokken en waarderende manier invulling aan verandering geven, dan is dit een cursus voor jou. Met de kennis en kunde die we je aanreiken ben je in staat om appreciative inquiry zelfstandig toe te passen in jouw werk. Je ontvangt bij de cursus een theorie- en werkboek over AI. Deze cursus is perfect voor jou als je:

Meer informatie?

Wil je meer weten over deze cursus? Neem dan contact op met Robbert. 

3 daagse cursus

De basiscursus over appreciative inquiry bestaat uit 3 dagen. Iedere dag gaan we effectief en praktijkgericht aan de slag om het beste uit de cursus te halen. Op dag 1 richten we ons op een waarderende grondhouding: een basishouding waarbij je van het positieve uitgaat. Op dag 2 gaan we in op waarderend veranderen. De derde dag bestaat uit praktijkreflectie. In de volgende tabbladen is het programma per dag verder uitgewerkt.

 1. introductie van de achtergrond, principes en fasen van AI
 2. Oefeningen in communicatie – een relationele kijk op communiceren en veranderen
 3. Nadere uitleg over AI
 4. Waarderende gesprekken – oefenen met de veranderdialoog
 5. Reflectie
 1. Verdiepen in de theorie appreciative inquiry
 2. Een onderzoeksproces ontwerpen
 3. Oefenen met het 4D-model
 4. Vertaalslag naar de praktijk van de deelnemers – praktijkopdracht
Na de tweede dag krijg je tijd en ruimte om te experimenteren in de eigen praktijk. 
 1. Praktijkervaringen met elkaar delen
 2. Verdieping 1: het belang van waarderen
 3. Verdieping 2: van positief naar generatief – oefenen met het stellen van generatieve vragen

Deze cursus wordt gegeven door:

Robbert Masselink: Robbert is organisatieadviseur, onderzoeker en trainer. Hij begeleidt bestuurders en managers bij ontwikkelingsvragen op het snijvlak van strategie, organisatie en verandering.

Robert Paul SchwippertRobert Paul is als management consultant, trainer en groepsfacilitator gefascineerd door de vraag hoe effectieve samenwerking tussen individuen, teams en organisaties gestalte krijgt. 

Nathalie Hugenholtz: Nathalie is ongedwongen, rustig en onderzoekend. Ze is geïnteresseerd in wat mensen beweegt en hoe zij relaties vormgeven.
 
Jeannette de Haan: Jeannette brengt als organisatieadviseur, coach en trainer mensen en organisaties in beweging.
 
Marco van Rossum: Marco richt zich op het ontwikkelen van mensen, teams en leiders vanuit de overtuiging dat mensen en hun kwaliteit van samenwerken bepalend zijn voor het succes van organisaties. 
 
En een aantal van onze externe docenten. Bekijk onze brochure!

Ervaringen

Wat andere klanten zeggen?

Inschrijven voor de
Basiscursus Appreciative Inquiry

Meld u aan door onderstaand contactformulier in te vullen. Heeft u vragen? Neem contact op met 050-5207220