Basiscursus Appreciative Inquiry​

De langstlopende cursus in Nederland (2004).

Uw persoonlijke praktijkervaringen zijn het vertrekpunt voor ervaringsgericht leren in de appreciative inquiry cursus. U leert hoe u problemen vertaalt naar ambities, hoe u mensen betrekt bij verandering en hoe u zichzelf inzet als katalysator voor verandering. Lees verder over wat u leert tijdens de basiscursus appreciative inquiry.

Waarom deze cursus?

Met de kennis die we u over de theorie aanreiken bent u in staat om Appreciative Inquiry zelfstandig toe te passen. U ontvangt bij de cursus een theorie- en werkboek over AI.

Trainers

Robbert Masselink
Robbert Masselink
Robert Paul Schwippert
Robert Paul Schwippert
Nathalie Hugenholtz
Nathalie Hugenholtz
Jeannette de Haan
Jeannette de Haan
Marco van Rossum
Marco van Rossum
 • U heeft kennis gemaakt en gewerk met de principes en methode van Appreciative Inquiry;
 • U heeft Apprecative Inquiry toegpast in uw eigen praktijk;
 • U heeft Apprecative Inquiry toegepast als model voor gespreksvoering;
 • U kunt een eenvoudig procesontwerp voor actieonderzoek zelf opstellen en uitvoeren.

Centrale onderwerpen voor de Appreciative Inquiry cursus​

 

 • Actieonderzoek | U maakt kennis met de methode van Appreciative Inquiry;
 • Waarderen | U leer het belang van waarderen kennen voor verandering;
 • Vragen stellen | U leert vragen als interventie in te zetten in gespreksvoering.
 • Procesontwerp | U leer een uitgebreid onderzoek voor verandering op te zetten.

3 daagse cursus

 

De appreciative inquiry cursus bestaat uit 3 dagen. Iedere dag gaan we effectief en praktijkgericht aan de slag om het beste uit de cursus te halen. In de volgende tabbladen is programma per dag uitgwerkt.

 1. Introductie van de achtergrond, principes en
  fasen van Appreciative Inquiry
 2. Een relationele kijk op communiceren en veranderen
 3. Oefenen met de Veranderdialoog
 1. Verdiepen theorie Appreciative Inquiry
 2. Een onderzoeksproces ontwerpen
 3. Vertaalslag naar de praktijk van de deelnemers
 1. Praktijkervaringen van deelnemers
 2. Verdieping 1: het belang van waarderen
 3. Verdieping 2: van positief naar generatief

Robbert Masselink

Robbert is een ervaren organisatiecoach en -adviseur op het gebied van organisatie-verandering en -ontwikkeling. Mensen waarderen zijn vermogen om goed te kunnen luisteren naar de verscheidenheid aan interesses en belangen die bestaat en zijn continue streven om daartussen bruggen te slaan. Robbert is opgeleid als bedrijfskundige en veranderkundige. Hij promoveerde op het onderwerp ‘samenwerking in de consultant-cliënt relatie’ door de irrationele aspecten ervan te onderzoeken. Hij is een bekend pionier, spreker en auteur in Nederland op het gebied van ‘Appreciative Inquiry’. Naast zijn advieswerk vervult hij bestuurlijke functies en verzorgt hij als gastdocent lessen over Appreciative Inquiry, organisatieverandering en complexiteit.

Robert Paul Schwippert 

Vanuit zijn ruime ervaring als consultant en manager in het internationale bedrijfsleven begeleidt hij internationale organisaties, zoals Heineken, PepsiCo, Generali, Fokker en Nokia Siemens bij vraagstukken over cultuur- en organisatieverandering en teamontwikkeling. Robert Paul is opgeleid als bedrijfskundige, deed een postdoctoraal master Verandermanagement aan de VU, en volgde het programma Coaching and Consulting for Change aan INSEAD in Fontainebleau. Hij is een pragmatisch ingesteld persoon, die overtuigd is van de waarde van diversiteit en het verbinden van diverse gezichtspunten. Hij gelooft in de kracht van co-creatie met de klant en vindt dat wat werkt in een organisatie aandacht verdient!

Nathalie Hugenholtz

Nathalie Hugenholtz is ongedwongen, rustig en onderzoekend. Ze is geïnteresseerd in wat mensen beweegt en hoe zij relaties vormgeven. Met een scherp oog voor details gaat ze op zoek naar kwaliteiten in mensen en organisaties én naar mogelijkheden om deze te versterken. Nathalie is arbeid- & organisatiesocioloog en begeleidt graag organisaties die willen investeren in professionele, persoonlijke en organisatorische groei. 

Jeannette de Haan

Jeannette de Haan brengt als organisatieadviseur, coach en trainer mensen en organisaties in beweging. Jeannette richt zich in haar individuele coaching, teamcoaching en begeleiding van organisatieontwikkeling op het waarderend perspectief van mensen en groepen en doet dat in co-creatie met haar cliënten en samen met andere professionals. Met haar scherpe onderzoekende blik werkt zij relationeel met de zichtbare en onzichtbare lagen van informatie in organisaties. Haar werkwijze kenmerkt zich door het gebruik van afwisselende methoden en werkvormen, veel interactie en een positieve energie en altijd vanuit haar motto: zien, raken en doen. 

Marco van Rossum

Marco richt zich op het ontwikkelen van mensen, teams en leiders vanuit de overtuiging dat mensen en hun kwaliteit van samenwerken bepalend zijn voor het succes van organisaties. In de rollen organisatieadviseur, facilitator en trainer begeleidt hij managementteams en hun organisaties in het waarmaken van hun (verander)ambities. Hij hecht in zijn begeleidingswerk aan heel precies waarnemen, aanhaken op de bestaande energie en voortbouwen op wat er goed gaat. Onderzoekend veranderen in de vorm van actieonderzoek is hierin een leidend principe.

Ervaringen

Wat andere klanten zeggen?

Inschrijven voor de
Basiscursus Appreciative Inquiry

Meld u aan door onderstaand contactformulier in te vullen. Heeft u vragen? Neem contact op met 036 – 524 5654