Leergang Appreciative Inquiry

Succesvol veranderen onder jouw leiding!

Pas je als adviseur, coach, facilitator of manager al Appreciative Inquiry toe of heb je er op een andere manier kennis mee gemaakt? Dan is deze leergang waarschijnlijk iets voor jou. De leergang biedt je een unieke mogelijkheid om je kennis en professionele vaardigheden met betrekking tot Appreciative Inquiry te vergroten. Weten hoe de leergang in elkaar zit? Hieronder lees je meer.

Over de leergang

De Leergang Appreciative Inquiry biedt verdieping op het gebied van het begrip en de uitvoering van Appreciative Inquiry. In de leergang gaan we dan ook in op Appreciative Inquiry als methode voor verandering en gespreksvoering. Ook besteden we aandacht aan het ontwerpen van actieonderzoek voor verandering en leer je over de kracht van waardering en positieve psychologie. Je leert meervoudig te kijken, verhalen op te halen en metaforen te gebruiken. We besteden aandacht aan het omgaan met complexiteit, politiek en ethiek van verandering en gaan van positief naar generatief onderzoeken. 

Cursusdata

Resultaat

Je wordt een betere actieonderzoeker en begeleider van veranderingsprocessen wanneer je deze leergang succesvol afrondt. Op die manier willen wij bijdragen aan het effectief en zingevend functioneren van mensen en organisaties. Na de leergang ben je in staat om:

Waarom en voor wie ?

Deze leergang is nuttig voor coaches, managers, adviseurs en facilitators die al enigszins bekend zijn met het toepassen van Appreciative Inquiry, maar hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden. 

Appreciative Inquiry, of waarderend onderzoek, is een krachtig instrument voor het realiseren van veranderingen in organisaties. Hoe effectief het is, hangt af van hoe jij er als professional mee omgaat. In de leergang Appreciative Inquiry (AI) leren we je meer en beter gebruik van de waarderende aanpak te maken dan je al doet. In de leergang:

Meer informatie?

Wil je meer weten over deze leergang? Neem dan contact op met Robbert.

Zo is de leergang opgebouwd

De leergang Appreciative Inquiry wordt sinds 2014 regelmatig gegeven, als incompany programma en als open leergang. Centraal in de leergang staat de professionele ontwikkeling van jou als praktijkbeoefenaar. Deze loopt langs een aantal lijnen:

  1. Je werkt aan een eigen praktijkcasus tijdens de duur van de leergang, eigengemaakte kennis wordt zo direct toepasbaar op jouw eigen praktijk.
  2. Je bent onderdeel van een inspirerende leergroep die gezamenlijk Appreciative Inquiry in praktijk brengt en waar je op intensieve wijze met en van elkaar leert.
  3. Je krijgt een verscheidenheid aan praktische kennis en tools aangereikt die je in de dagelijkse praktijk kunt gebruiken.

Zo ziet de 10 daagse leergang eruit

De leergang Appreciative Inquiry omvat 10 lesdagen die verdeeld over een periode van vier tot zes maanden worden gegeven. Tussen de lesdagen in dien je enige tijd te reserveren voor het uitvoeren van opdrachten en voor het lezen van de stof. Het programma ziet er in hoofdlijnen als volgt uit:

Dag 1 & 2 Kennismaken met de theorie en fasen van het proces van Appreciative Inquiry, waarna je met andere cursisten een inspirerende leergroep vormt. 

Dag 3 Wat is actieonderzoek en hoe kom je tot een goed onderzoeksontwerp?

Dag 4 & 5 Waarderende gesprekken voeren en de kracht van waarderen ervaren. Daarna gaan we bezig met het meervoudig kijken naar verandering. Hoe doe je dat?

Dag 6 Storytelling en het werken met verhalen.

Dag 7 Als het lastig wordt: omgaan met complexiteit, politiek en ethiek.

Dag 8 Van positief naar generatief onderzoeken: wat maakt het verschil? We gaan ons bezighouden met de inzet van metaforen en beeldtaal.

Dag 9 & 10 Kritisch constructief onderzoeken: anders werken met Appreciative Inquiry. Hierna ronden we de leergang gezamenlijk af.

 

 

In-company de leergang volgen?

 

We verzorgen deze leergang ook in-company en maken hem dan uiteraard helemaal op maat! We werken dan met teams en groepen die opgeleid willen worden als practitioner in Appreciative Inquiry of actieonderzoek. Ook ontwikkelen we programma’s en trainingen waarin we training, advisering en begeleiding op maat combineren.

Het voordeel van een op maat gemaakte leergang is dat het aanbod is toegesneden op jouw bedrijfssituatie, sterk praktijkgericht is en dat er aansprekende leerresultaten uit voortkomen. Meer weten over de leergang? Neem gerust contact op!

Deze cursus wordt gegeven door:

Robbert Masselink: Robbert is organisatieadviseur, onderzoeker en trainer. Hij begeleidt bestuurders en managers bij ontwikkelingsvragen op het snijvlak van strategie, organisatie en verandering.

Robert Paul SchwippertRobert Paul is als management consultant, trainer en groepsfacilitator gefascineerd door de vraag hoe effectieve samenwerking tussen individuen, teams en organisaties gestalte krijgt. 

Nathalie Hugenholtz: Nathalie is ongedwongen, rustig en onderzoekend. Ze is geïnteresseerd in wat mensen beweegt en hoe zij relaties vormgeven.
 
Jeannette de Haan: Jeannette brengt als organisatieadviseur, coach en trainer mensen en organisaties in beweging.
 
Marco van Rossum: Marco richt zich op het ontwikkelen van mensen, teams en leiders vanuit de overtuiging dat mensen en hun kwaliteit van samenwerken bepalend zijn voor het succes van organisaties. 

Ervaringen

Wat andere klanten zeggen?

Inschrijven voor de
Leergang Appreciative Inquiry

Meld je aan door onderstaand contactformulier in te vullen. Heb je vragen? Neem contact op met 036 – 524 5654